Menu

EFT Relatietherapie

Emotionally Focuses Couples Therapy (EFT)

Het is weer zover, ruzie hebben om eigenlijk niets. Het voelt alsof dezelfde spanningen en ruzies zich telkens weer herhalen. Het gaat nu om iets anders maar het raakt aan oude pijn. In EFT wordt dit het negatieve patroon, of  “de dans” genoemd.

EFT is een relatietherapie dat liefde en emotie centraal stelt. EFT is ontwikkeld door dr. Sue Johnson in Canada. Zij heeft jarenlang onderzoek gedaan naar echtparen en heeft gezocht naar een effectieve manier om de verbinding te herstellen of te verbeteren. Zij heeft die inzichten bijeen gebracht in EFT. Inmiddels is EFT de best onderzochte relatietherapie en bewezen effectief.

In feite is niemand gemaakt om alleen te zijn. Deze hechtingstheorie vormt de basis van EFT. In een relatie lopen emoties vaak hoog op, in een verwoede poging om elkaar niet kwijt te raken. Juist omdat je zo belangrijk bent voor elkaar. Wat ik als Relatietherapeut voor je kan betekenen is het patroon, waarin je als koppel verwikkeld bent geraakt, zichtbaar te maken. Zodra we samen kunnen kijken naar de logica van deze “dans” en duidelijk wordt wat ieders aandeel is, kan er ruimte worden gemaakt naar een nieuwe maner van omgaan met elkaar. Niet je partner maar dit negatieve patroon is de gezamenlijke vijand.

Gedurende de stappen zie je op een gegeven ogenblik beter wat je zelf doet waarmee je je partner ongewild pijn doet, en je partner begint dat ook van zichzelf te zien. De sfeer tussen jullie verandert en er komt meer ruimte voor zachtheid en verbinding. Zelfs bij vreemdgaan kan EFT weer verbinding brengen, zodra alle stappen en fases die horen bij deze therapie met succes worden doorlopen. Het fundament van de relatie wordt verstevigd en je durft elkaar meer (of weer) te vertrouwen en emotioneel toe te laten. In de therapiesessies oefen je om naar elkaar uit te spreken wat je voelt en nodig hebt. In plaats van op elkaars tenen te staan en uit de pas te lopen, zijn jullie straks in staat om echte verbinding te voelen.

De verbinding kan dan zorgen voor een nieuw patroon, een liefdevolle dans!