Waarom zitten zoveel millennials met een burn-out thuis?
Ze komt binnen met een grote lach van oor tot oor. Het is koud, dus ze is blij dat het lekker warm is binnen. Ja graag een kopje koffie, zegt ze en ze neemt plaats alsof ze hier al jaren komt. Ze is door een voormalige klant van mij aan mij doorverwezen en heeft mijn website gezien. We hebben voor de intake een afspraak in de avond gemaakt, ze werkt immers full time en is zeker tot een uur of 7 ’s avonds aan het werk. Vervolgens is het nog een klein uurtje rijden van Venlo naar Geleen, maar ze is blij dat ze er is.
Het gaat eigenlijk wel redelijk met haar, maar haar vriendinnen zeggen al een tijdje dat ze toch maar eens hulp moest gaan zoeken. Ze voelt wel dat dat ook zo is, maar zelf zou ze het niet bedacht hebben om ook echt naar een therapeut te gaan. Na de gebruikelijke ronde van vragenlijsten komen we tot het uiteindelijk formuleren van de hulpvraag.
“Waar kan ik je bij helpen?” vraag ik, om de hulpvraag concreet te krijgen.
Hardop denkend zegt ze haar werk heel leuk te vinden, werken in de uitzendbranche is heel divers. Ze houdt ervan om met mensen te werken en vindt het normaal om na de tijd nog de nodige zaken thuis uit te werken. Maar een druk sociaal leven is ook belangrijk, dus ze gaat minimaal 2 of 3 keer per week lunchen of iets leuks doen met vriendinnen. Haar moeder is wat ziekelijk, haar vader leeft helaas niet meer. Tussen de bedrijven door haalt ze wat boodschapjes voor haar moeder. Ook vindt ze het vanzelfsprekend om voor haar en haar vriend, die overigens niet bij haar woont, elke avond te zorgen voor het eten. Terwijl ze dit allemaal zegt werpt ze heel subtiel een blik op haar telefoon, die zo nu en dan oplicht. Het geluid heeft ze klaarblijkelijk uitgezet. Tja ze is al een hele tijd heel erg moe, heeft vaak moeite met concentratie, en maakt de laatste tijd wel erg veel fouten, wat ze echt niet van zichzelf gewend is…..Dan barst ze in huilen uit, ze weet het niet meer. Haar masker valt.
Inmiddels zijn we een kleine 3 maanden verder en heeft ze een burn-out traject doorlopen. Gelukkig trok ze tijdig aan de bel waardoor volledige uitval tengevolge van een burn-out is voorkomen.
Volgens cijfers van het CBS bevindt zich de grootste groep werknemers die met een burn-out thuis zitten binnen de leeftijdsgrens van 25 tot 30 jaar oud. Waarom zitten zoveel millennials met een burn-out thuis?
Millennials (geboren tussen 1980 en 2000) hebben, in tegenstelling tot voorgaande generaties, alle gelegenheid en mogelijkheden om te kunnen worden wat ze willen zijn, dat is juist de valkuil zoals Psycholoog Msc Thijs Launspach in zijn wereldberoemde speech uitlegt. Zij leggen zichzelf de druk op om op alle vlakken de beste te moeten zijn. En sluit daarbij de belangrijke invloed van social media niet uit. De smartphone is een verlengstuk van het lichaam geworden en een constante aanwezige trigger. Zeker ook een belangrijk aandachtspunt bij preventie en behandeling van burn-out bij Millennials.