Menu

Wat is een pleaser?

 

Ben jij ook een pleaser? Hoe herkenbaar is please gedrag? De ander pleasen, klaar willen staan voor de ander, teveel hooi op je vork nemen, te snel ‘ja’ zeggen. Wie/Wat is dat een pleaser? Bestaat die?

Herken je jezelf hierin? Het gaat niet alleen maar om het klaar staan voor de ander, maar vooral dit te doen ten koste van jezelf. Jezelf wegcijferen doen we wel eens, maar als pleaser overschrijd je hierin je eigen grenzen. Vaak is dit 1 van de eigenschappen die uiteindelijk bij kunnen dragen aan een burn-out. Pleasegedrag is vaak niet herkenbaar. Voordat de hulpvraag er is, heb je vanuit een diepliggende reflex immers al actie ondernomen. Je ziet dat er iets gedaan moet worden, en voordat iedereen het in de gaten heeft pak je het al op en is de klus geklaard. In een werksituatie bijvoorbeeld ben je hierdoor practisch onzichtbaar geworden. Teveel hooi op de vork nemen, en daarnaast zelf niet of nauwelijks aan de bel trekken is dan een perfecte situatie voor een uiteindelijke burn-out.

Hoezo onzichtbaar geworden, denk je misschien… hoe dan? Onzichtbaar in de zin van, dat niemand het opvalt hoeveel taken je eigenlijk naast je functie doet. Het is vanzelfsprekend geworden, zo voelt het ook voor jou. Uit eigen ervaring weet ik ook, dat het tegenwoordig meer regel dan uitzondering is. Er vindt een soort “gewenning” plaats om naast je eigen werk ook andere taken erbij te pakken. Echter… de “onzichtbaarheid” wordt door jouzelf in stand gehouden, voor werkgevers is er niets aan het handje..  Als jij zelf niet aan de bel trekt, verandert er niets.

Dus bepaal je grens en sta ervoor! Vind jezelf belangrijk genoeg! Natuurlijk is dit niet zo eenvoudig, het is een automatische reflex geworden, “een gemakkelijk zittende stoel” zoals ik altijd zeg in mijn praktijk. Ook al ondermijnt het je gezondheid. Ingesleten overtuigingen en interpersoonlijke karaktertrekken, zoals “aardig gevonden willen worden” en “je moet altijd alles geven, 110%” zorgen ervoor dat je in die stoel blijft zitten. Je hebt iemand nodig die je op weg helpt, om jezelf te helpen, je overtuigingen te spiegelen en om te buigen. Vind jezelf en je gezondheid belangrijk genoeg. Geef je grenzen aan! Nee leren zeggen! Ook in familie- of vriendenkring. Dat kun je niet gescheiden houden van elkaar. Als je grenzen stelt, dan wordt het een deel van jezelf. Overal! Ik bied je de tools hiervoor!