Menu

Angst- en paniekaanvallen

Het gebeurt altijd op momenten dat je dit absoluut niet kunt gebruiken. Het overvalt je compleet, een angst- of paniekaanval. Je kunt haast niet meer ademen, je hart gaat tekeer, trillen over je hele lichaam en koudzweet, klamme handen. Of je wordt heel rood in je gezicht en hals, vlammend rood, terwijl je net in een groep zit of in een werksituatie zit, waar je dit écht niet kunt gebruiken. Je vecht ertegen, maar hierdoor wordt het alleen maar erger. Dit wil je echt niet….nooit! Maar helemaal juist op dit moment niet!

Waarom gebeurt het juist nu, vraag je jezelf af. Daar zit vaak ook de oplossing. De trigger (oorzaak) waardoor je een angst- of paniekaanval krijgt, daar vind je de sleutel tot bevrijding. De situatie, de gedachte, het gevoel die de angst- of paniekaanval uitlokt.

Natuurlijk, zo gemakkelijk is het niet. “Denk gewoon aan iets anders” is echt niet genoeg. Er gebeurt zoveel tegelijk, zowel in je lichaam als in je hoofd, dus dat zou wel erg eenvoudig zijn. Stapsgewijs zal hier aandacht aan moeten worden gegeven. Een cliënt van mij greep constant naar zijn pols, wist zeker dat er iets aan zijn hart mankeerde. Stap 1 is in alle gevallen het uitsluiten van ziekte, in dit geval hartfalen. Een bezoek aan de huisarts is daarom ook een belangrijk onderdeel van het behandelplan.

Als ervaringsdeskundig therapeut neem ik je bij de hand om die situaties op te zoeken en te analyseren. Bij mij vind je de rust om daar vooral jezelf in te mogen zijn. We nemen samen de nodige stappen, helemaal op jou afgestemd. Het kunnen soms grote stappen zijn in enkele sessies, vooral als er sprake is van een traumatische ervaring in het verleden. Dan is traumabehandeling, zoals EMDR vaak al genoeg. Maar het kan ook zijn dat we er iets langer voor nodig hebben, vooral als ingesleten overtuigingen een blokkade vormen.

Herken je jezelf in mijn verhaal, gun jezelf dan de kans om te zien of we een klik hebben in een Intakegesprek. Misschien dat je het dan fijn vindt om je door mij te laten helpen, ook al lijkt de stap naar hulp nu ontzettend groot.

Tot dan!

 

Helena Beers