Menu

Niets doen

“Niets doen” is een wezenlijk onderdeel (naast beweging en goede voeding) in het proces naar lichamelijk en psychisch herstel bij een burn-out. Ook in het bedrijfsleven wordt “niets doen” als een waardevolle tool beschouwd om creativiteit te bevorderen. Immers, in de leegte van het stil zijn krijgt intuïtie de ruimte. Steve Jobs, oprichter van Apple, gaf regelmatig zijn personeel de opdracht om een dag niets te doen. Maar dan ook actief “niets te doen”. Klinkt tegenstrijdig, maar niets doen is in deze maatschappij niet alleen “not done”, we hebben het verleerd…weten niet meer hoe je een hele dag “niets doet”. In mijn praktijk is het voor het overgrote deel van mijn cliënten al een hele opgave om 1 kwartier niets te doen…

Wat is ‘niets doen’ en hoe leer je dat?

Voorbeelden van puur niets doen 
Zijn met wat er is in en om je heen zonder oordeel, opvulling, afleiding, interventie of verandering.

Dagdieven, Duimendraaien, Dutten, Dagdromen
Flierefluiten, je tijd verdoen, je tijd nutteloos besteden
Je overgeven aan wat er is
Lanterfanten, luieren, luilakken luiwammesen
Lummelen, leeglopen, luibakken, lapzwansen, loslaten
Mijmeren, mediteren, mindfull zijn, me-time genieten
Niksen, op een bankje zitten in de tuin of in het park
Pierewaaien, Rondhangen, ruimte nemen, rusten
Stil zijn, slampampen, uit het raam kijken
Vrije tijd genieten, Zwabberen

Voorbeelden van “actief” niets doen 
Tijdsbesteding zonder doel, druk en deadline, vanuit bewust zijn, aandacht en liefde voor jezelf. Onthaasten en je verbinden met jezelf. Een rustgevende beleving van zen of zijn in het hier en nu.

Dankbaar zijn met wat je hebt, wie je bent, wat er is…
Foto’s kijken, Foto’s maken van de natuur
Knutselen, dansen, dichten
Lezen, luisteren naar vogels of muziek
Mensen kijken, terrasje pakken
Mooie herinneringen ophalen
Positief denken, puzzelen
Schelpjes zoeken op het strand, sterren kijken
Struinen, rondsnuffelen, rustig wandelen
Tuinieren met handgereedschappen
Tutten: jezelf verzorgen, masseren, insmeren

Hoe leer je NIETS DOEN?

  1. Geef prioriteit aan NIETS DOEN , ook al zegt je ego misschien dat het nutteloos is of dat anderen dingen voorgaan. Je weet dat NIETS DOEN belangrijk is en de negatieve spiraal van stressen doorbreekt. Hoe meer inspanning en stress je ervaart, des te meer ontspanning en rust heb je nodig. NIETS DOEN zorgt voor meer balans, innerlijke vrede en helderheid.
  1. Herken ego-gedachten die zeggen dat NIETS DOEN geen zin heeft, belachelijk is of dat je daar echt geen tijd voor hebt met je drukke bestaan. Besef dat deze gedachten je afhouden van lief zijn voor jezelf, goed zorgen voor jezelf, van innerlijke rust en balans. Neem de tijd voor jezelf, en laat gevoelens van schuld, schaamte of berouw los. Besef dat je waardevol bent en gun het jezelf om niets te doen.
  1. Stop met het stellen van voorwaarden om NIETS TE DOEN. Gun je jezelf momenten van niets doen of gaan anderen of het werk altijd voor? Hoeveel lucht geef je jezelf? Moet bijvoorbeeld eerst het huis opgeruimd zijn of de notulen zijn uitgewerkt? Moet eerst de was zijn gedaan? Wacht je tot de kinderen groter zijn?
  1. Oefen, experimenteer, speel met NIETS DOEN en voel wat het met je doet. Geef jezelf de tijd en ruimte om eraan te wennen. Spreek met jezelf af om elke dag op een bepaalde tijd NIETS TE DOEN. Als je gewend bent aan een gejaagd leven, kan dat heel vreemd zijn.

53836132 - notepad with a to do list isolated on white background